LA FOTO BUMERANG


LA FOTO BUMERANG



La foto pertany a la primavera de 1970 i a l’últim viatge que podríem anomenar de final de curs, encara que ni era de final d’etapa ni organitzat per l’institut on cursàvem el PREU,  sinó què estava a càrrec del nostre professor particular de matemàtiques Pepe Gómez Iborra que aglutinava  alumnes no sols del nostre curs, sinó també de la resta de l’acadèmia i tenia per destinació  Andalusia.

Marbella,  que ja començava a despuntar en el turisme internacional era la seu d’un campament de l’anomenada O.J.E.(Organización Juvenil Española), aprofitant que en eixe moment estaven allí dos xavals de Xàtiva, un d’ells familiar nostre, i com disposàvem de temps suficient, agafàrem un taxi i decidírem visitar-los. Encara que la visita era previsible, vam ser molt ben rebuts i immediatament vam immortalitzar el moment amb la foto que obri aquest post i presa per un familiar. El campista és el del mig amb l’uniforme de l’organització i els altres dos del 69 amb samarreta i jersei d’esport. La visita fou ràpida i aviat vam tornar a la disciplina de l’excursió que ja ens notaven a faltar.

La foto, al costat de moltes altres passen a engrossir els calaixos dels records de l’etapa del nostre pas per l’institut.

La preparació del XXV aniversari va fer que molts de nosaltres buidàrem els cofres que 25 anys abans havíem omplit de fotos de l’època i afloraren altra vegada els records de l’adolescència en forma d’exposició fotogràfica i que ha sigut l’embrió de l’àlbum “Antigues” que disposem a Google photos. L’exposició va ser un èxit en general i aquesta foto en particular, en despertar la curiositat dels visitants, especialment en l’àmbit d’aquells companys que militaven en partits polítics tant de dretes com d’esquerres o nacionalistes i regionalistes. Tots varen demanar una còpia i quan dic tots són tots, sense cap excepció. Amb la dificultat que tenen els partits polítics per arribar a acords i quina unanimitat en aquest cas, tots volien la foto!. Evidentment no era per la presència dels dos companys del 69. Hem de dir que les peticions van ser ateses.

Un dia, quan els focus de les celebracions s’havien apagat, en eixir de classe, sabeu que els dos que signem aquest post ens dedicàvem a l’ensenyament, el bidell informa que havia rebut una telefonada de la secretària del director d’un diari valencià que en etapes anteriors pertanyia al “Movimiento” i que volia parlar amb un de nosaltres. Arribats aquí, hem de fer dues precisions: en primer lloc que el dia anterior el València C.de F. havia tingut una magnífica actuació a Mestalla davant el Real Madrid, aquest fet el duria a classificar-se per a semifinals de la Copa del Rei, i en segon lloc, que el xaval uniformat de la foto era en eixe moment el director de l’esmentat diari i que prèviament havia treballat per al diari degà de la premsa valenciana.

Després de diversos intents ens localitza a un de nosaltres al negoci familiar, sense entendre absolutament res i pensant primer qui era el tal director i després què voldria de nosaltres. Prompte vam eixir de dubtes, però amb més embrolla per la seua part. En primer lloc ens va comentar que l’esmentada foto va ser repartida per tot arreu de Mestalla amb la inscripció que més o menys venia a reflectir la seua trajectòria personal des de l'OJE  passant per  un grupuscle de l’extrema esquerra que bordejava no la legalitat,( aleshores els partits no eren legals, sinó el codi penal via activitat revolucionaria) i d’ací a la direcció del diari. Per aquest motiu intentava assabentar-se si en la difusió de la foto havia tingut alguna cosa a veure un altre familiar nostre i amic d’ell com a resultat d’un affaire previ entre els dos.  Li vàrem contestar que en absolut, aleshores va amenaçar en denunciar-nos a tots dos per la “panfletada”. Li explicàrem la unanimitat en què els polítics xativins van acollir la fotografia i que fins i tot la redacció del seu diari tenia còpia de la mateixa, junt amb altres que van ser utilitzades en un magnífic reportatge dedicat al XXV aniversari de la nostra promoció.

Ja mai més vam tornar a parlar amb ell ni va vindre cap denuncia, però la cosa no va acabar ací, tots dos vam ser objecte i per més de tres anys de manera intermitent de burles i atacs personals en seccions del diari de notícies curtes, tant de l’àmbit local, com esportiu o social, ho vam aguantar amb l’esportivitat que ens caracteritza.

Vint-i-cinc anys després torna a aparèixer la foto “bumerang” i, faria falta preguntar-se, tan difícil és de comprendre per uns i altres que en una època tan sòrdida com la que estem comentant, on no hi havia pràcticament cap lloc on anar, excepte l’organització de la qual hem parlat, que xavals amb inquietuds formaren part d’ella i després la vida els portara per camins diferents.....

Cal dir que els dos del 69 que acompanyen a l'uniformat, un amb més intensitat que l’altre van pertànyer a l'OJE en la dècada del seixanta i mai hem tingut cap prejudici en reconéixer-ho, ni en amagar el pas per la citada organització. La vida i les circumstàncies posen a cadascú en el lloc que li pertany.

Per finalitzar, com la foto és recurrent esperarem a la celebració del 75 aniversari per conéixer qui és el responsable de la famosa “panfletada” a Mestalla, el ben cert és que no va ser cap familiar dels dos del 69 i hi havia moltes persones interessades en la foto.

JUANMA & BENI. 69TEAM

Comments