SOCARRATS 1707-1714 (II)



Socarrats 1707-1714

La novel·la Socarrats 1707-1714 s’inclou dins la narrativa històrica i barreja la ficció i la documentada història de la desfeta de Xàtiva a mans dels vencedors de la batalla d’Almansa. La Guerra de Successió es clou amb la presència a Barcelona dels mateixos maulets i miquelets que van poder abandonar la ciutat màrtir i van continuar lluitant per la mateixa causa.


La ciutat de Xàtiva viu els episodis més tràgics de la seua historia i esdevé, per sempre, símbol i bandera dels homes i dones que no es resignen ni accepten les condicions de vida i cultura que ens són alienes i se'ns imposen per un dret de conquesta, reiteradament exercit.

Resseguint el curs de l’any, la novel·la ens descriu la vida d’un poble que viu moments de lluita i d’esperança per un futur millor que malauradament no va ser possible.

Sens dubte, un homenatge als maulets –com diu la llegenda al monument del portal de Sant Francesc– “per l’heroica defensa de la ciutat cremada en 1707 per Felip V en la lluita pels furs valencians”, i un homenatge també al general Joan Batista Basset, amb qui la història ha estat tremendament injusta.

Com passa a totes les guerres les grans ideologies generals que les mouen, a mesura que el zoom les apropa a nosaltres, van convertint-se en idearis grupals, molt sovint en sentiments personals –entre senyor i servidor– i, de vegades, desapareixen... Així, el pla general dels regnes d’Europa, els plans mitjans de castellans felipistes i d’ aragonesos i catalans austriacistes, esdevenen a Xàtiva en primers plans de maulets i botiflers.

Són els fets històrics, com si d’una riuada es tractés, que tot ho arrossega. Cap més explicació cal que les pròpies i aleatòries circumstàncies que hom viu en cada temps i en cada lloc: Xàtiva, 1707.
 





Autor i editor


Comments