MANOLO MIRALLES MOLINA V. IN MEMORIAM


Les constel·lacions i Manolo Miralles

Ximo i Manolo en la joventud


Jo coneixia Manolo des de la darreria dels anys seixanta. Encara no havia marxat de Xàtiva. Tocava la guitarra i altres instruments de corda. Alguns amics —Emili Vera i jo entre ells—també ens vam aficionar a fer acords. ¿On mostràvem les nostres limitades habilitats? ¡On ha de ser! ¡En esglésies amb rectors moderns! Cantàvem el Kumbayà i coses semblants. Encara no podíem imaginar quins serien els rumbs definitius de les nostres vides. Jo no he tornat a tocar la guitarra mai més. Manolo, després de cantar en solitari, coneixeria Vicent Torrent i Miquel Gil, amb els quals acabaria formant Al Tall, pioner en l’actualització de la tradició musical valenciana. Joan Fuster va dir en la presentació del primer disc del grup: «...temptativa de formalitzar una modalitat de folk a través de la qual, d’alguna manera, es rescata un poc de tradició viva i, alhora, s’aprofita l’estil o estímul per a un ús renovat i actual...» En 2005, es fundà el Col·lectiu Ovidi Montllor, presidit per Manolo divuit anys.

En 2013, quan Al Tall es dissolgué, Manolo s’embarcà en un nou projecte, Musicants, que pretenia aportar matisos nous a allò que ell denominava el so de la Mediterrània, partint dels modes i dels llenguatges provinents de la tradició. El nostre amic s’hi  feia càrrec de la guitarra, el bouzouki, l’arxillaüt, el guitarró, les percussions, la veu i, com en el grup Al Tall, la composició d’alguns temes. Les últimes converses extenses que vaig mantenir amb ell tingueren a veure precisament amb el micromecenatge del primer àlbum de Musicants, Adsabara, publicat en 2016, que obtingué el premi Ovidi al millor disc de música folk. En 2022, es publicà el segon disc del grup, La mar de vides. Tot això, però, ja s’ha acabat; la fletxa del temps corre imparable, i les estrelles darrere d’ella. Es pot establir certa analogía —exagerada, ho sé— entre els cossos celestes i nosaltres. Les estrelles s’ajunten i formen les constel·lacions. Nosaltres coincidírem en un espai i un  temps determinats i vam formar la constel·lació del 69. Com ha demostrat el telescopi espacial Hubble, les galàxies vénen del no-res i es dirigeixen veloçment cap al zero absolut, com nosaltres. I les constel·lacions van perdent estels pel camí, com nosaltres, perquè la fletxa no s’atura. De fet, els membres de la nostra generació tenim ja més passat que futur. «Quedarà el nostre record», direu.

Alguns estels, abans d’extingir-se, emeten un llampegueig la resplendor del qual roman molt de temps al cel. Em ve al cap el títol de la pel·lícula Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto, d’Agustín Díaz Yanes. De molts de nosaltres només parlaran els cònjuges supervivents, els fills, els amics i, a molt estirar, els néts. Però el record de gent com Manolo Miralles —Banano per als seus amics— durarà molt i més enllà del cercle dels més íntims. Perquè Manolo es dedicà a la creació artística, a la música, nostra i d’altres països de la Mediterrània. Són inoblidables els discs Deixeu que rode la roda, Quan el mal ve D’Almansa o Vergonya, cavallers, vergonya, i seguiran cantant-se himnes com “Tio Canya”, “Lladres”, “Cant de maulets... El record de Manolo, per tant, serà durador, com el fulgor dels estels. Passaran els anys i algunes de les seues melodies seguiran escoltant-se.

Si alguna cosa caracteritza la constel·lació del 69 és la camaraderia, que ens uneix i ens permet de superar les discrepàncies que susciten de vegades la pluralitat de creences i la diversitat de punts de vista. Conforme ha anat avançant el temps, aquesta companyonia s’ha fet més sòlida. Per això, avui, en assabentar-nos del traspàs del company, tots estem enormement consternats i deixem totalment al marge altres consideracions. Influïts pel pòsit d’antigues tradicions, solem desitjar bon viatge, ritualment, a aquella persona que ha marxat al més enllà. En realitat, el més enllà és l’oblit. I experimentem dol perquè ens angunia pensar en l’absència i la trajectòria ineluctable de la fletxa. Tanmateix, si pogués, Manolo potser ens diria: «No patiu perquè me'n vaja; es mantindrà viu el meu record.»

XIMO CORTS

UN DEL69

 

Comments