LA CONFERÈNCIA DE JUAN LÓPEZ GANDÍA





Unes notes a la conferència de Juan López Gandía

            El professor López Gandía ens va deleitar amb el seu coneixement sobre una qüestió que està en l'ambient públic quasi a diari com és: què passa i què fem amb les pensions?

         El professor va fer una analisi de les dificultats actuals, si no hi ha un canvi del model econòmic, per a mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes tal i com estan contemplades en l'actualitat. L'ombra que es projecta sobre els pensionistes actuals i, dels que actualment formen part del mercat laboral que vagen incorporant-se, és per a que el conjunt social comence a replantejar-se si les polítiques públiques dels darrers anys, que han donat lloc a una merma considerable del poder adquisitiu dels pensionistes, s'han d'admetre com a necessàries o el cos social, ha de començar a plantejar i reivindicar a la classe política dirigent que hi ha alternatives al model actual sempre que s'aborde que el nivell de despeses actuals en matèria de benestar social, educatiu, accés a la vivenda, o participació cívica en decisions que afecten a la qualitat de vida dels ciutadans, que arrastren un dèficit crònic, necessita urgentment un canvi en la política fiscal.

         Hem de tenir en compte que la combinació d'una baixa tasa de natalitat amb un augment de l'esperança de vida, obri una fosca finestra de cara al futur en la que, els ingresos públics vagen essent, cada vegada més, insuficients per a cobrir l'increment de la despesa  pressupostària necessària para mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes.

         Una opció és que la política fiscal, clarament insuficient en les condicons actuals, s'adecue a les necessitats socials via impositiva de les rendes del capital per tal que hi haja un increment de la participació en els ingresos pressupuestaris sense alterar permanetment al alça les cotitzacions de les rendes del treball.

         Alguns analistes socials posen de manifest que la evolució de les desigualtats a Espanya indiquen que està produïnt-se un augment significatiu de les rendes del capital amb un descens de les derivades del treball. També posen de manifest, els subterfugis fiscals que empren les grans corporacions empresarials per acabar amb guanys estratosfèrics alhora que aconssegeixen pagar cada vegada menys. És per tant, moment de plantejar-se si hi ha que continuar admetent l'aplicació de les polítiques neoliberals que empobreixen a bona part dels ciutadans: treballadors o pensionistes com a necessàries o cal cercar un canvi del model econòmic...i, per tant, de les decisions polítiques.  El professor López Gandía sembla ho té clar: un canvi de l'ortodoxia pressupostària neoliberal. Gràcies professor.

*Voro Verger és economista i amic de 69TEAM

*Nota de l’editor: tots sabem l’estreta amistat que uneix a Juan López i Enrique Bolinches, també l’afició d’Enrique al futbol en general i l’Olímpic en particular; doncs be, l’interès pel futbol feia que Enrique en acabar les classes anara als entrenaments de l’Olímpic i moltes vegades Juan l’acompanyava i clar al minut ja coneixia a tots els jugadors  de memòria.... i mira per on, en eixe equip jugava i destacava entre d’altres VORO VERGER,  que huí, cinquanta-cinc anys després fa la crònica de la conferència impartida per Juan divendres passat. Il·lustrem el post amb una foto del cronista de l’època. 


Comments

  1. Gracias Voro por tu crónica.

    Coincido con el profesor respecto a que "aquellos lodos trajeron estos barros".....

    Hemos aceptado el neoliberalismo económico como si fuera la solución de todos nuestros problemas (individuales) y todavía hay mucha gente que no se ha percatado que esas políticas han sido una trampa para conseguir que nos hayamos desclasado de nuestra identidad de "clase trabajadora".

    Efectivamente, hay que reivindicar políticas sociales votando "ideologías" que piensen en el bien común de nuestra sociedad formada, en su inmensa mayoría, por gente trabajadora y pensionista.

    Y també, "trobant als companys i sortint al carrer".


    ReplyDelete

Post a Comment