Els del 69, CRÒNICA II, DINAR NADAL 17

 UNA TROBADA DIFERENT


 Com, des de fa ja uns anys, enguany hem tornat a veure’ns i, més concretament, en aquesta ocasió, el passat 28 de desembre a Anna. El lloc, escollit per Damià, però ja conegut per molts de nosaltres va ser el bar “El Gallego”.
Hi havia intenció de fer un petit recorregut, no es sap ni nadant o en barca conegut llac de l’albufera d’Anna. Un lloc preciós on la natura, i encara que l’home s’empenye en desfer-ho, s’ha prodigat d’una manera molt especial permetent gaudir, al que va, de tots els sentits en harmonia amb ella. Però aquesta excursió va quedar en no res. Em pregunte si, per un poc més endavant, no caldria fer-ne una, ben organitzada, a aquest mateix lloc o a qualsevol altre lloc que es puga assenyalar i gaudir d’un dia, o més, de convivència d’una manera diferent. Cal pensar en aquesta possibilitat.
Però tornem al bar “El Gallego”. Les salutacions entre tots aquells que, any darrere d’any, hem anat veient-nos foren, com sempre, molt efusives encara que, alguns tan sols feia uns pocs dies ens haguéssim vist a Novetlè amb motiu de la jubilació de Paco Pastor i del aniversari del natalici de ...  ara bé per molt efusives que foren aquestes salutacions, totes elles quedaren eclipsades per l’emotivitat de retrobar-se amb vells coneguts, companys i companyes amb els que feia un grapat d’anys que no coincidíem.
Sí, des de feia uns anys, moltes vegades, hem comentat que caldria prendre contacte amb aquells companys i companyes amb els que havíem compartit dies d’Institut. Per mil i diverses circumstàncies no mai s’havia produït aquesta crida fins a enguany. I, després de veure el que hem vist, ú pensa que aquesta crida es deuria d’haver fet molt abans. Però, com tot, en la vida, més prompte o més tard, tot, tot, arriba. I en aquesta ocasió ha sigut un encert fent que aquesta trobada fora diferent.
Deia abans que si unes salutacions foren efusives, aquestes es veieren superades per les emotives. No cap dubte de que el temps ens havia allunyat i el tornar a veure’s és motiu suficient per a que les emocions isquen a flor de pell i ens delate en el sentit que no hem oblidat ni qui som ni d’on venim i tornar a les arrels ens emociona. Ara bé, hem vaig adonar d’una cosa curiosa:
              Els assidus a aquestes “reunions” estem molt acostumats a veure’ns i no adonar-nos dels canvis en la nostra fisonomia, és a dir, no teníem dubtes de qui és cadascú i això mateix va passar en veure a Neus, Paqui o Mari-Carme o, inclòs als dos Vicent que feia temps no ens acompanyaven, un amb els seus cabells rogencs i l’altre amb el seu port militar. Tots sabíem qui era cadascuna d’elles o d’ells en certa manera ens havíem preparat per saber-ho; però, i a la inversa?, elles i ells sí tenien dubtes sobre la identitat d’alguns de nosaltres. I és que el temps no ha passat debades privant-nos a tots, sí, a tots d’algunes de les característiques que ens identificava. I no vull assenyalar-ne cap.
L’ambient, com sol ser habitual, va ser immillorable. Però açò no deu d’estranyar-li a ningú. És el que sempre ha sigut i el que, jo diria, ja era en la nostra convivència quan estudiàvem a l’institut. N’érem, i som, una colla d’allò més diferent del que, nosaltres mateix, de vegades ens puguem imaginar. Només cal veure la varietat de professions que, cadascú de nosaltres, hem exercit al llarg de la nostra vida professional: ensenyament, sanitat, professions lliberals, empresaris, marins o militars. De tot ha hagut i em sembla que sempre amb professionalitat i dignitat, cosa que ens enriqueix com a persones i ens fa més lliures.
A l’hora dels parlaments l’amic Emili, com no, va prendre la paraula tant per agrair la presència de tots els que allà ens trobàvem com perquè prenguérem consciència de que d’ací no res estem fent els cinquanta anys de la finalització del batxillerat. Efemèrid, aquesta, que no deguem de deixar passar i en la qual cosa tots estem d’acord. Es parlà de que cal anar pensant què coses puguem fer i organitzar i, pense que poden ser moltes i molt diverses, només hi ha que posar-se a caminar i fer-les perquè si alguna cosa tenim ara tots nosaltres, a banda de passejar els néts, és temps. I crec que tots, d’una, o d’altra manera ens puguem comprometre a fer alguna cosa, per nosaltres mateix i pels nostres companys,  que faça especial aquesta commemoració.
Una altra cosa que es va anomenar és que aquesta commemoració no es quedés tancada a l’àmbit exclusiu de l’institut sinó que s’eixamplés a tota la ciutat i fora una commemoració de tots els que al voltant dels centres que aleshores es trobaven a Xàtiva, acabaven el batxillerat allà pel mil nou-cents seixanta nou. Crec que és una idea que tots compartim.
Molt a sovint es diu que el nombre no dona la qualitat però en aquest cas no sols no seria així sinó que, a més a més, la pròpia diversitat ens faria més grans tant en el aspecte personal com social. Si ja ens enriquírem amb la convivència entre la gent de Xàtiva  i la de L’Olleria, Anna, Quatretonda, El Genovés o Càrcer o La Llosa, per anomenar algunes de les poblacions d’on n’eren alguns dels companys molt més ho farem quan sumem els dels “Padres” o les “Dominiques” on, a la vegada també hi havia companys d’altres pobles del voltant. Crec que cal treballar per a que totes aquestes idees siguen una realitat.
En acabar el dinar i després dels pertinents brindis i bons desitjos per a tots i cadascuna i cadascú de nosaltres va arribar la foto de rigor. La veritat es que va quedar d’allò més bé encara que alguns, després d’agenollar-se per a fer-la, a punt estigueren de cridar a una grua. Així i tot el record queda marcat per a la història.
Ah! M’ho deixava, l’amic Eugeni va vindre acompanyat per una fera que diu és el seu company d’una i mil històries. Un animalet la mar de simpàtic i que quasi acaba baix les rodes d’un dels cotxes dels assistents. Això mai ens ho haguéssim perdonat. Eugeni, que t’acompanye molts anys.
Cal dir que estiguérem molt a gust i ja estem pensant que prompte ens tornarem a veure per celebrar la jubilació dels doctor Rafel i Xavi.
I és que no hi ha que parar.

Josep Lluis Borredà



Comments